Общо обяви: 180 Общо потребители: 78362

БУРГАС

ПЪТНА ПОМОЩ В БУРГАС И ОБЛАСТТА, МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

Полезна информация за град Бургас

Население- 226 996 (ГРАО, 15.12.2019)
Землище -253,644 km²
Надм. височина- 30 m
Пощ. код- 8000/8034
Тел. код- 056
МПС код- А
ЕКАТТЕ- 07079

История

Бургас е основан от гръцкия град Аполония под името Пиргос, като военна и търговска колония в периода на съперничество с другия голям гръцки град в областта Месемврия. Според сведенията на френския консул по Черноморието Шарл дьо Пейсонел (1727-1790) градът започва да се разраства благодарение на търговията и зърноизноса за Цариград в средата на 18 век. До 19 век е известен и с името Пиргос.

През 1869 г. в Бургас се откриват българско училище и църква.

Градът е освободен от османско робство на 25 януари/6 февруари 1878 г.

На 18 май 1903 г. е открито пристанище „Бургас“.

Първият кмет на Бургас е Нико Попов.

Самото наименование „Бургас“ съдържа корена „бург“, който е съставна част в имената на редица световноизвестни градове: Хамбург, Йоханесбург, Питсбург и т.н. Коренът „бург“ в европейските езици произхожда от латински и в тях е придобил значението „град“.В езиково отношение произходът на името Бургас идва от старогръцкото „пюргос“ /“пиргос“/, което означава „кула“.

Географско положение

Бургас е град в Източна България, като също така е и общински център на най-голямата по площ (7 748,1 км2) област в България.

Територия и населени места

Той е четвъртият по големина град в България и най-важният икономически, културен и административен център в цяла Югоизточна България.

Климат и околна среда

Климатът в Бургас е умерено континентален. Непосредствената близост на Черно море прави зимата сравнително топла и мека, с незначителни снеговалежи.

Култура

Фестивалите и празниците в Бургас са много: Петдневка на класическата немска и австрийска музика – края на април; Международен фестивал на детските хорове – края на май; Международен театрален фестивал на малките форми – “Театър в куфар” – май, юни; Триседмичен фестивал на операта и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров – юли; Международен фолклорен фестивал и Седмица на изкуствата за деца – август; Международна поп- и джазсреща “Бургас и морето” – септември; Международен турнир по състезателни танци декември.

Отраслова структура

Икономиката на Бургаския регион е добре представена на национално ниво чрез произведен брутен вътрешен продукт. Областта се нарежда на трето място в страната по вложени чуждестранни инвестиции на глава от населението.
Търговията в града също е силно развита. В Бургас присъстват много търговски центрове и филиали на повечето търговски вериги.
В Бургас най-силно са развити два клъстера: този на морската и туристическата индустрия. На територията на общината има предприятия също така от подотраслите металургия и машиностроене, хранителна промишленост, шивашка промишленост, електротехника, производство на строителни материали и строителство, мебелна промишленост.

Инженерна инфраструктура

Бургас се радва на благоприятно транспортно-географско положение. В залива е разположено най-голямото пристанище в България, през което преминава голяма част от търговския обмен в страната. В града има отлично развити морски пътища, както и летище, което е второ по значение и големина в страната след това в София. То предлага и най-бързия начин за превоз до Бургас. Полетът със самолет от София отнема 40 мин.

Инвестиционна среда

България има най-стабилната и предсказуема политическа и икономическа обстановка на Балканите. Страната е член на НАТО от 29-ти март 2004 и член на ЕС от 2007г.

Туризъм

Забележителности на града са катедралата “Св. Св. Кирил и Методий” със своите фрески и дървен олтар, Арменската църква, Католическата катедрала, църквата “Св. Дева Мария” и църквата “Св. Иван Рилски”.
На гостите на гр. Бургас предлагаме един интересен маршрут за запознаване с историческите и културни забележителности на града.

1-ви ден

Разходка в морската градина и разглеждане на следните забележителности:
Паметника на моряка
Летен театър
Лятна сцена „Охлюва“
Пантеонът
Морското казино
Бургаският мост
Къщата на създателя на парка Георги Духтев
Алея на възрожденците
Алея и паметник А.С.Пушкин
Кулата на фаропазача
Морската гара
Също така, ако времето позволява, може да отскочите до близкия остров Света Анастасия

2-ри ден

Катедралата “Св. Св. Кирил и Методий”
Арменската църква
Католическата катедрала,
Църквата “Св. Дева Мария”
Църквата “Св. Иван Рилски”
Регионалния исторически музей
Археологическия музей
Природонаучния музей
Етнографския музей

3-ти ден

Атанасовско езеро
Авиомузей Бургас
Акве калиде в кв.Ветрен

Община Бургас

Община Бургас включва дванадесет населени места. По постоянен адрес в общината са регистрирани 233 992 житела. Жителите са разпределени по населени места, както следва:

ГР.БУРГАС- 226996
ГР.БЪЛГАРОВО- 1959
С.БРАТОВО- 99
С.БРЯСТОВЕЦ- 219
С.ДИМЧЕВО- 141
С.ДРАГАНОВО- 514
С.ИЗВОР- 432
С.ИЗВОРИЩЕ- 456
С.МАРИНКА- 1061
С.МИРОЛЮБОВО- 77
С.РАВНЕЦ- 1605
С.ТВЪРДИЦА- 433

Данните са актуални към дата 15.12.2019г.

Област Бургас

Област Бургас включва тринадесет общини и двеста и петдесет населени места, в които по постоянен адрес са регистрирани 461 136 житела.

Общините, които влизат в състава на Бургаска област са:

АЙТОС
БУРГАС
СРЕДЕЦ
КАМЕНО
КАРНОБАТ
МАЛКО ТЪРНОВО
ЦАРЕВО
НЕСЕБЪР
ПОМОРИЕ
РУЕН
СОЗОПОЛ
СУНГУРЛАРЕ
ПРИМОРСКО

Данните са актуални към дата 15.12.2019г.

Добавена на от:

Етикети: , , , , , , , ,

415 Общо преглеждания, 3 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

  

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар

ВИП обяви

Пътна помощ Купува-Продава

Обяви за работа

  • Работа търси-предлага Открийте новите попълнения за вашият екип, като публикувате обява в нашата нова категория ...