Общо обяви: 212 Общо потребители: 123209

ХАСКОВО

ПЪТНА ПОМОЩ В ХАСКОВО И ОБЛАСТТА, МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

История

От далечните години на своето възникване и до днес Хасково уверено върви по пътя си, воден от упоритостта, трудолюбието и съзидателната амбиция на неговите жители.

Наследил богатите традиции на миналото, днес градът успешно гради своя нов, модерен и динамичен облик.

Към края на 8 век на територията на днешния квартал „Хисаря“ южно от Хасково славяните изграждат ново селище, оградено с дебела крепостна стена. С разрастването му в началото на 10 век е построена втора укрепителна стена. Така преди 10 века възниква ранно средновековен град с типичните за онова време занаяти, военен гарнизон и значително по брой население.

През 11 век селището е унищожено до основи от византийските нашественици. Населението обаче остава тук и се заселва на другия бряг на реката и около днешния “Младежки хълм”. Хасково се възражда отново през второто българско царство при управлението на Асеневци и Шишмановци.

Падането на Хасково под османско робство поставя на изпитание неговите жители, но те не скланят глава.
През 1872 г. Апостолът на свободата Васил Левски за втори път идва в града и създава таен революционен комитет начело с учителя Петър Берковски.

Руско- турската война от 1877 – 78 г. донася дълго чаканата свобода.

На 19 януари 1878 г. хасковлии посрещат с хляб и сол войниците на руския генерал Гурко. Заради тежките клаузи на Берлинския конгрес обаче града остава в пределите на т.нар. ”Източна Румелия”, която е васална на високата порта. Борбата за независимост и обединение с Княжество България не стихва нито за миг.

В Хасково е изградена мрежа от революционните комитети “Единство”, които подготвят съединението на България през 1885 г.

Географско положение

Хасково е разположен в Южна България и е областен център. Намира се недалеч от границите с Турция и Гърция, което определя и ключовото му географско положение. През територията на Област Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток.

Територия и населени места влизащи в състава на община Хасково

ГР.ХАСКОВО
С.АЛЕКСАНДРОВО
С.БРЯГОВО
С.ВОЙВОДОВО
С.ВЪГЛАРОВО
С.ГАРВАНОВО
С.ГОЛЕМАНЦИ
С.ГОРНО ВОЙВОДИНО
С.ГЪЛЪБЕЦ
С.ДИНЕВО
С.ДОЛНО ВОЙВОДИНО
С.ДОЛНО ГОЛЕМАНЦИ
С.ЕЛЕНА
С.ЗОРНИЦА
С.КЛОКОТНИЦА
С.КНИЖОВНИК
С.КОЗЛЕЦ
С.КОНУШ
С.КОРЕН
С.КРИВО ПОЛЕ
С.ЛЮБЕНОВО
С.МАЛЕВО
С.МАНАСТИР
С.МАНДРА
С.МАСЛИНОВО
С.МОМИНО
С.НИКОЛОВО
С.НОВА НАДЕЖДА
С.ОРЛОВО
С.ПОДКРЕПА
С.РОДОПИ
С.СТАМБОЛИЙСКИ
С.СТОЙКОВО
С.ТЕКЕТО
С.ТРАКИЕЦ
С.УЗУНДЖОВО
С.ШИРОКА ПОЛЯНА

Климат и околна среда

Южното географско положение на Хасково и близостта му до Бяло море, от което го отделят сравнително ниските склонове на Източните Родопи, както и лесното проникване на по-топъл въздух по долината на р. Марица, обуславят преходен климат между континенталното влияние от север и средиземноморското от юг.

Култура

Драматичен куклен театър „Иван Димов“

Сградата на ДКТ „Иван Димов“ е построена в 1926 г. През 2004 е направен основен ремонт от Община Хасково, който превръща театъра в един от най-красивите и съвременни в страната. Изцяло е подменена сценичната механизация, водопроводната и електрическа система.

Регионален исторически музей – Хасково (РИМ – Хасково)

Историческият музей Хасково е един от най-богатите и активни музеи в България. Първият музей в града е основан още през 1927 при читалище „Заря“, като през 1935 събраните в него материали се предават на местното Археологическо дружество. През 1952 г. е създаден държавен музей. В обхвата на неговата дейност се включва не само събиране на отделни материали, но и регистрация и опазване на недвижими паметници на културата в региона. Фондовете на музея бързо нарастват и сега той притежава над 120 000 артефакта, свързани с историята и културата на областта.

Отраслова структура

Отрасловата структура на икономиката на община Хасково е разнообразна и се състои от български и международни фирми с различна големина. Тези фирми реализират своята продукция както на чуждестранни, така и на местни пазари.

Транспорт

През Хасково минават 3 паневропейски транспортни коридора – № 4, № 9 и № 10.

Коридор № 4 свързва Западна и Централна Европа с Близкия изток и Средиземноморието, а маршрутът му в България е Видин – София – Кулата/София – Пловдив – Хасково – Свиленград.

Коридор № 9 свързва Северна Европа със Средиземно море, а в България следва пътя Русе – Велико Търново – Стара Загора – Хасково – Кърджали – Подкова.

Коридор № 10 свързва Централна Европа с Бяло и Адриатическо море, а през България минава по пътя Калотина – София – Пловдив – Хасково – Свиленград.

Част от коридорите № 4 и № 10 на българска територия са магистралите „Тракия“ и „Марица“, като втората минава през Хасково. Освен чрез магистрала „Марица“ (Пловдив – Свиленград), градът се свързва с останалите селища от Южна България и чрез път Стара Загора – Хасково – Кърджали – Маказа.

Туризъм

Туризмът е отрасъл със засилващо се значение, както за страната като цяло, така и за област Хасково в частност. Регионът разполага с голям потенциал за развитие на туризма, но сравнително малка част от този потенциал е използван. В областта са налице много възможности за стартиране на нови туристически дейности.

Добавена на от:

Етикети:

423 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар

ВИП обяви

  • Пътна Помощ Ямбол 24... 🚨Денонощна Пътна Помощ🚨 Телефон: 0896920907 1.Превоз на Автомобили, Бусове, Мотори, Каравани 2.Пр...
  • Пътна помощ ПЕТРИЧ С... Пътна помощ ПЕТРИЧ-САНДАНСКИ-КУЛАТА-БЛАГОЕВГРАД ПЪТНА ПОМОЩ ЗА ДЖИПОВЕ ПЪТНА ПОМОЩ ЗА КОЛИ ПЪТ...
  • Пътна помощ Севлиево... Пътна помощ Севлиево | Road Assistance 24/7 ☎️ +359 887 898 999 -Пътна помощ, репатриране на ава...
  • Денонощна Пътна Помо... Фирмата предлага 24 часова пътна помощ 7 дни в седмицата за Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Твърд...
  • Пътна помощ Севлиево... Пътна помощ Севлиево | Road Assistance 24/7 ☎️ +359 899 898 988 -Пътна помощ, репатриране на ава...
  • Пътна Помощ Самоков Пътна помощ Самоков Фирма Скорпио транс 96 ЕООД Пътна помощ Самоков – денонощна пътна помощ в стра...
  • Пътна Помощ Бургас С... Лицензирана Денонощна Пътна Помощ Бургас HY Road Assistance НИСКИ ЦЕНИ!!! В рамките на Бургас ...

Пътна помощ Купува-Продава

  • Продавам Пътна Помощ Камиончето е по Талон е Пътна помощ всичко към момента е платено за контакти тел.098898588...

Обяви за работа

  • Работа търси-предлага Открийте новите попълнения за вашият екип, като публикувате обява в нашата нова категория ...