Общо обяви: 303 Общо потребители: 221349

Неизправности на съединителя

В съединителя могат да възникнат следните основни неизправности: буксуване на дисковете за зацепване, непълно изключване на съединителя, непълно включване на съединителя, шум на пукане в съединителя.

Буксуването на съединителя(непълно включване) най-често възниква при движение на натоварен автомобил при изкачване. Вследствие на преплъзването на дисковете на съединителя въртящият момент от вала на двигателя не се предава изцяло на двигателните колела и автомобилът почти не се задвижва от място. Понякога на равен път при рязко увеличаване на оборотите на коляновия вал автомобилът не веднага развива скорост.

Буксуването предизвиква разрушаване на феродовите накладки на задвижваните дискове( при това се усеща специфична миризма), трептене на стоманените дискове и малки пукнатини в притискателните чугунени дискови.

Ако съединителят буксува:

1. Липсва или е малък свободният ход на педала- трябва да се провери и регулира свободният ход на педала на съединителя;
2. Омасляване или силно износване на феродовите дискове, на триещата повърхнина на маховика и на притискателния диск- омаслените дискове се промиват с бензин, а при износване на дисковете, на маховика или на притискателния диск съединителят трябва да се ремонтира в сервиз;
3. Намаляване на силата на притискателните пружини вследствие на прегряване- да се заменят пружините;
4. Замърсен е или затворен от ръба на уплътнителя компенсационният отговор на главния цилиндър поради раздуване на уплътнителя- да се промие главният цилиндър с прясна спирачна течност и да се замени повреденият уплътнител.

При появяване на неизправност съединителят се включва непълно, автомобилът придърпва, затруднява се включването на предавките, тъй като при натискане на педала на съединителя неговите дискове непълно се раздалечават, а задвижващият вал на предавателната кутия продължава да се върти.

Ако автомобилът при потегляне придърпва, макар че отпускаме бавно и плавно педала на съединителя, това говори, че съединителят се включва рязко. Съскащият звук или пукането при изключване на съединителя означава, че той е неизправен.

За отстраняване на неизправностите на съединителя се извършват проверовъчни и регулировъчни работи, а при необходимост съединителят се ремонтира.

Защо двигателят работи с прекъсвания, разберете ТУК!

Добавена на от:

Етикети: ,

2423 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар