Общо обяви: 303 Общо потребители: 221348

Пет начина за пестене на гориво

Полезни съвети, особено при настоящите цени на горивата

Разходът на гориво притеснява почти всички шофьори, особено в момента и предвид твърде високите цени на дизел и бензин, но в много отношения разходът на гориво зависи от самия шофьор и от неговия стил на шофиране, акцентират от fakti.bg.

Има няколко основни начина за пестене на гориво, за които ви разказваме сега:

Първият начин е шофиране с по-ниски обороти

Необходимо е просто да превключвате предавките така, че да държите оборотите в диапазона от 1300 до 1900 оборота в минута, но без колата да се „мъчи“ – тоест с минимално натискане на газта да се движи с лекота. Именно тогава са най-икономични повечето двигатели с вътрешно горене.

Вторият начин е да се намали съпротивлението на въздуха

За да спестите гориво, трябва да шофирате не по-бързо от 100 км/ч. Именно при тези скорости съпротивлението на въздуха е оптимално, така че колата се движи на по-висока предавка без много енергия.

Третият начин е помпането на гумите

Много е важно да следите налягането в гумите, при правилно помпане сцеплението ще бъде по-оптимално, което ще направи движението по-икономично. Можете да ги помпате с една десета (но не с повече) от предписаното от производителя.

Четвъртият начин е да смените въздушния филтър

Това трябва да се прави редовно, особено когато превозното средство се използва често по прашни пътища. Колкото по-мръсен е филтърът, толкова по-ниска е неговата производителност, което пряко влияе върху подготовката на работната смес и оттам върху разхода на гориво.

Петият начин е плавните ускорения

По-добре е да се въздържате от внезапни ускорения – това ще спести гориво и ще увеличи живота на много от основните възли и агрегати по колата.

Източник: www.fakti.bg

Добавена на от:

Етикети:

251 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар