Общо обяви: 303 Общо потребители: 221348

Системи за сигурност в автомобила

В съвременните автомобили все повече се набляга на електронните системи за сигурност и на пазара се появяват все повече системи за активна безопасност .

Най- разпространените от тях са :

ABS – Aнти-блокираща система

Задачата на ABS е да не позволява на колелата да блокират при спиране -предимно по хлъзгав път, с което се поддържа по-голяма спирачна сила между тях и пътната повърхност. С това се постига възможно най-късия спирачен път и по-голямо странично сцепление. Независимо от многообразието на конструкции всичките действат на един и същ принцип – в колелата са монтирани сензори (датчици), които отчитат забавянето и спирането (блокирането) на съответното колело. Подават сигнал към блок за управление, който задейства изпълнителен механизъм, ограничаващ налягането към спирачния механизъм на съответното колело, т.е. отпуска го, след което пак го спира. Действието на системата се усеща от водача като леки пулсации в спирачния педал. ABS само оптимизира процеса на спиране. Тя не може да намали спирачния път под един физически праг, зависещ от скоростта на автомобила и коефициента на сцепление между гумите и пътя .

BE – Система за подпомагане на спирачното усилие

Системата за подпомагане на спирачното усилие поддържа автоматично състоянието на аварийно спиране в случай, че педалът на спирачките се натисне рязко, но без необходимия натиск. Това става чрез измерване на бързината и силата на натискате на спирачния педал, след което при необходимост спирачното усилие се увеличава. Времетраенето и степента на подпомагане са пропорционални на силата на натискате на спирачния педал.

VSC – Система за управление динамичната устойчивост на автомобила

Системата за управление на динамичната устойчивост на автомобила влиза в действие когато открие поднасяне, вследствие на внезапна смяна на посоката, причинена от шофирането или от хлъзгавия път. Тя регулира спирачното усилие и мощността на двигателя, за да намали прекомерното странично хлъзгане на гумите и така помага да се въведе автомобила под контрол.

TRC – Система за управление на теглителната сила

В случай, че се опитате да потеглите прекалено рязко, гумите губят сцепление и започват да боксуват. Системата за управление на теглителната сила моментално открива проблема и автоматично регулира мощността на двигателя, за да се възстанови сцеплението на гумите с пътя.

ASD – Система за изключване на диференциала при буксуване

Система за изключване на диференциала при буксуване на едно от колелата. При нея, ако едно от колелата попадне върху мокър, заледен или заснежен участък, системата блокира диференциала и премахва възможността от буксуване. Системата може да се изключва и включва при необходимост от водача.

Active Suspention – Система за контрол на окачването

Тя следи наклона на купето и при достигане на определен ъгъл подава необходимите команди към хидро-цилиндрите на амортисьорите от окачването, с което се осигурява необходимата стабилност на автомобила при движение в завой с по-висока скорост.

ESP – Електронна стабилизираща програма

Програма, подобряваща стабилността при заобикаляне на внезапно възникнало препятствие при движение в завой спиране и занасяне.

CBS – Контрол на спирачното усилие

Система за контрол на спирачното усилие в завой, като повишава спирачното усилие на колелата от външната страна на завоя и разтоварва тези от вътрешната страна

Добавена на от:

Етикети: , , , , , , , , , ,

1721 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар