Общо обяви: 215 Общо потребители: 133537

Неизправности на кормилната уредба

Кормилната уредба трябва да осигурява сигурно и леко управление на автомобила по всякакви пътища. При това всички детайли на кормилната уредба трябва да бъдат сигурно закрепени, зашплинтовани и гресирани. Хлабината на кормилното колело трябва да бъде в границата на нормата. Но при пътуване в кормилната уредба могат да възникнат неизправности, които застрашават безопасното движение на автомобила и затрудняват неговото управление.

Основните неизправности на кормилното управление могат да бъдат:

 • Увеличен свободен ход на кормилното колело;
 • Трудно въртене или заклинване в кормилния механизъм;
 • Чукания и скърцания в кормилната уредба;
 • Протичане на масло от кормилния механизъм.
 •  
  Освен указаните неизправности в кормилната уредба могат да се появят още хлабина на кормилното колело върху вала поради слабото притягане на гайката за закрепването му и радиално преместване на кормилния вал, усещано на кормилното колело поради разхлабване на болтовете за закрепване на кормилната колонка или увеличено износване на лагерите на кормилния вал.

  Възможно е и появяването на такава неизправност като недостатъчното завиване на предните колела в една посока. Такава неизправност възниква вследствие на неправилната центровка на кормилния лост на шлиците на неговия вал или вследствие на по-голяма дължина на един от болтовете за ограничителя на завиването на предните колела. Въпреки, че тези неизправности възникват рядко, те трябва да бъдат своевременно открити и отстранени.

  Причини и начини за отстраняване на неизправностите на кормилната уредба

  Увеличен свободен ход на кормилното колело

  Увеличени хлабини в шарнирите на кормилните щанги и окачването на предните колела- да се проверят и при необходимост да се притегнат разхлабените шарнирни съединения или да се заменят износените детайли.

  Нарушаване на регулировката на страничната хлабина в зацепването между червяка и ролката или увеличено износване на червяка и ролката – да се регулира страничната хлабина в зацепването или да се заменят износените детайли.

  Изменение на стегнатостта на лагерите на червяка или износването на лагерите на червяка – да се регулира стегнатостта на лагерите на червяка или да се заменят износените детайли.

  Увеличено износване на вала на кормилния лост – да се заменят износените детайли.

  Износване на втулките на вала на кормилния лост – да се заменят износените детайли.

  Износване на втулките и оста на направляващия лост – да се провери и пристегне съединението или да се заменят неизправните детайли.

  Недостатъчно затягане на гайката на оста на направляващия лост – да се пристегне гайката и отново зашплинтована.

  Разхлабване на закрепването на картера на кормилния механизъм и конзолата на направляващия лост – да се пристегнат закрепващите болтове.

  Затруднено превъртане на кормилното колело или затягане в кормилния механизъм

  Неправилна регулировка на страничната хлабина в зацепването на червяка с ролката, прекомерно затягане на лагерите на червяка или те са повредени – да се провери и при необходимост да се регулира хлабината или да се заменят повредените лагери.

  Увеличено износване на ролката или на червяка – да се замени ролката или ролката и червякът.

  Изкривяване на кормилните щанги – да се изправят кормилните щанги или да се подменят.

  Попадане в картера на кормилния механизъм на странични предмети или недостатъчно и некачествено масло в него – да се провери и се отстранят страничните предмети, а маслото при необходимост да се приведе в съответствие със заводските инструкции.

  Намалено налягане на въздуха в предните гуми – да се доведе налягането на въздуха в гумите до нормалното.

  Чукане и скърцания в кормилното управление

  Увеличена хлабина в направляващия лост – да се заменят износените втулки в направляващия лост.

  Липса на масло в картера на кормилния механизъм или в горния лагер на вала на кормилния механизъм – да се провери херметичността на уплътнителите и да се налее масло в картера. Да се свали кормилното колело и да се намаже лагерът с няколко капки масло.

  Разрушаване на работните повърхнини на ролката и червяка – да се проверят и подменят износените детайли.

  Хлабини в шарнирите на кормилните щанги – да се провери годността на уплътнителя на шарнира с хлабина. При необходимост да се замени уплътнителят или шарнирът. При годен шарнир е достатъчно да се притегне пробката му.

  Разхлабване на закрепването на детайлите на кормилното управление – да се притегнат разхлабените места.

  Протичане на масло от кормилния механизъм

  Износване или повреда на уплътнителя на секторния вал – да се провери и подмени уплътнителят.

  Излишък на масло в картера на кормилния механизъм – да се постави необходимото количество масло в картера.

  Разхлабване на закрепването на предния капак или нарушаване на херметичността на развалцовката на тръбичката в предния капак – да се притегнат болтовете за закрепване на капака и да се запои тръбичката.

  Разхлабване на застопоряващата и регулировъчната гайка на лагерите на червяка – да се притегне контрагайката и ако това не отстрани протичането, да се постави между гайката и челото на картера картонена или алуминиева подложка.

  Добавена на от:

  Етикети: , ,

  637 Общо преглеждания, 2 за днес

  BG Naemi
  5.0/35/5

  Сходни новини

  Реклама

  Вашият коментар

  ВИП обяви

  Пътна помощ Купува-Продава

  • Продавам Пътна Помощ Камиончето е по Талон е Пътна помощ всичко към момента е платено за контакти тел.098898588...

  Обяви за работа

  • Работа търси-предлага Открийте новите попълнения за вашият екип, като публикувате обява в нашата нова категория ...