Общо обяви: 174 Общо потребители: 75557

Застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите?

Защо “Гражданска отговорност” на автомобилистите е задължителна застраховка?

„Гражданска отговорност” е задължителна, защото има голяма обществена значимост, тъй като защитава интересите на невиновни лица, пострадали при катастрофа. Освен това тя осигурява и финансова защита на лицето, причинило пътно-транспортно произшествие, тъй като не то, а неговият застраховател изплаща дължимото обезщетение по силата на сключения договор, тоест застраховката. При сключена застраховка “Гражданска отговорност” застрахователят се задължава да покрие отговорността на застрахования за причинени от него имуществени и неимуществени вреди на трети лица в рамките на застрахователните суми, посочени в договора. Обезщетенията по тази застраховка всяка година нарастват, предвид големите лимити на отговорност /най-горната граница, до която може да стигне обезщетението/, които законово са фиксирани от държавата. Една сума, например, от няколко десетки хиляди лева, би била непосилна за по-голяма част от българите. „Гражданска отговорност” е задължителна застраховка почти в цял свят.

Как се определя цената по премията на „Гражданската отговорност” на автомобилистите?

От 2006 г. цената (премията) на застраховката „Гражданската отговорност” е либерализирана, т.е. застрахователните дружества сами я определят. От своя страна надзорът следи премиите да бъдат достатъчни, за да осигурят изпълнението на всички задължения на застрахователя по застраховката. След въвеждане на системата Бонус-Малус размерът на премията ще зависи и от качествата на шофьора –предизвиквал ли е пътнотранспортни произшествия, отнемани ли са му точките от талона и от вида автомобил, кога е произведен, в какво състояние е, с каква цел се ползва  и др.

Какви са глобите, ако полицата ми по застраховка“Гражданска отговорност“на автомобилистите е изтекла?

Глобата при липса на застраховка ГО е от 400 до 600 лв. за физически лица и от 2 000 до 5 000 лв. за юридически. При повторно нарушение глобите скачат драстично – за физически лица 2000 лв., а за юридически – 10 000 лв.

Къде мога да проверя,  за срока на валидност на моята застраховка“Гражданска отгворност“ на автомобилистите?

Можете да проверите тук!>http://eisoukr.guaranteefund.org/

Добавена на от:

Етикети: , ,

431 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

  

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар

ВИП обяви

Пътна помощ Купува-Продава

Обяви за работа

  • Работа търси-предлага Открийте новите попълнения за вашият екип, като публикувате обява в нашата нова категория ...